Kävin tänään vuosihuollossa (=vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa keskussairaalassa). Jälleen kerran järkytyin siitä, miten terveydenhuoltohenkilökunta asennoituu potilaisiin aivan kuin heidän koko elämänsä olisi pelkkää sairautta ja vammaa. Oman lääkärini kanssa kävin mm. seuraavanlaisia keskusteluja:

Lääkäri: Miten sinä sinne Saksaan uskallat lähteä? Mitä sinä sitten teet jos siellä tulee jotain vikaa, lennät ambulanssihelikopterilla tänne meille vai?
Tassu: No eihän tässä ole oletettavissa mitään muutosta (niinkuin ei kymmeneen viimeiseen vuoteenkaan), ja onhan Saksassakin lääkäreitä.
L. Ai että sinä sitten vaan marssit sinne paikalliselle lääkärille? Voi voi sentään...

***

L: Miksi sinulla on tuollaiset umpinaiset kengät? Eikö ne ole kovin kuumat? Käyttäisit sandaaleja, ne on kesällä kätevät!
T: Nämä ovat paremmat jalassa, eivät paina ja purista, enkä kärsi niiden kuumuudesta. Lisäksi jalkani näyttävät rumilta, enkä halua niitä esitellä sandaaleissa.
L: No laita sukat sandaaleihin, niin ei näy!
T: Sepä vasta onkin hyvän näköistä
L: Sillä tavalla minäkin usein kuljen, eikä sillä niin väliä ole kun sinä kuitenkin olet sairas.

Potilaan pitäisi siis elää vain sairauttaan tai vammaansa varten, ja siitä jatkuvasti huolta kantaen. Tokihan minäkin huolehdin itsestäni ja katson, etten tieten tahtoen pahenna tilaani, mutta siitä huolimatta elän ihan tavallista(kin) elämää ja teen erilaisia asioita. Lääkärin mielestä minun pitäisi vain maata paikoillani, että vaan mikään ei väsyisi, painaisi tai muuten vaurioituisi. Mitä elämää se sellainen on? Vaatteet ja muut asusteet tulee valita niin, että mikään ei ole hankala, kuuma tai paina, muodista viis. Mitäs potilaitten on väliä? Epäilenpä vaan, että lääkäri - nainen itsekin - ei lähtisi kotoaan ilman meikkiä tai rikkinäisissä tennareissa, jotka ovat niin hyvät jalassa. Joudun joka tapauksessa tekemään myönnytyksiä pukeutumisessa vammani vuoksi, mutta toivoisin, että lääkäri kykenisi kunnioittamaan valintojani myös (edes?) tässä asiassa. Jos kengät hiostavat tai hankaavat, niin itsehän niistä kärsin. Erityisen ärsyttävää on se, kun tietoisesti hyviä valintojani moititaan huonoiksi vastoin parempaa tietoa.

Lääkärilläni on paljon hyvää tietoa, josta olen usein hyötynyt. Hänellä on myös holhoava asenne, joka saa minut inhoamaan lääkärissä käyntiä niin, että usein en käytä hyväkseni kaikkea sitä osaamista, joka sieltä olisi saatavilla. Nurinkurista.

***

Päivitin sivupohjani - taas. Tämä on ihan Vuodatuksen Oletuspohjasta muokattu, vähän vaihdeltu värejä ja viivojen laatua, ei juuri muuta. Toin vaihteeksi tällaisen yksinkertaisemman pohjan, jossa ulkoasu ei vie tilaa sisällöltä.

Mielipiteitä otetaan vastaan, oikeus muutoksiin ja niiden tekemättömyyteen pidätetään.