Muuttofirmojen maailma on kuutioina. Riittääkö teille 16 kuution kuorma-auto? Teenkö tarjouksen 25 vai 30 kuutiolle? Montako kuutiota teillä on irtainta tavaraa huonekalujen lisäksi?

- Miten tuota kuution kokoa voisi jotenkin maalaisjärjellä arvioida?

- No kuutio... sehän on metri kertaa metri kertaa metri.

- Kiitos, tämän tiedän kyllä jo peruskoulun matematiikan pohjalta, mutta montako kuutiota on yhden ihmisen vaatteet? Moneenko kuutioon mahtuu astiat? Entä jos asunto on kalustettu väljästi pyörätuolinkäyttäjää varten, valehteleeko neliöitten perusteella tehty kuutioarviointi?

Tavaroiden saaminen Suomesta Saksaan onkin paljon monitahoisempi asia kuin olin ennakkoon kuvitellut. Palveluita on joka lähtöön, ja jokainen firma hinnoittelee ne eri tavalla. On muuttolaatikkomaksua, pakkauspalvelua ja siirtovakuutusta, varastointipalvelua ja avaimet käteen toimituksia. Pienen ihmisen tarvitsee vain lyödä rahat tiskiin ja nauttia muuttamisen helppoudesta, ainakin innokkaimpien mainosten mukaan. En tiedä, en ole vielä kertaakaan muuttanut ulkomaille, mutta sen olen jo oppinut, että monta asiaa tässä on mukana.

Meidän muuttokuormassamme muuttaa myös eläimiä. Niitä ei tietenkään pakata konttiin, vaan ne kulkevat meidän mukanamme, mutta tilaa nekin vievät. Lisäksi tilaa vievät kaksi pyörätuoliani, joista kumpaakaan en suostu sulkemaan konttiin ties vaikka miten pitkäksi ajaksi. Niinpä meidän henkilömuuttokuormammekin on melkoisen suuri. Ehkä konttivaihtoehtoa järkevämpi vaihtoehto olisi kuitenkin vuokrata iso pakettiauto (tai pieni kuorma-auto) ja ajella koko lauma kerralla määränpäähän, kissoineen ja koirineen päivineen.

Tämän bloggauksen idea taitaa jäädä vähän hämäräksi. Ehkä pääpointti on se, että DI:n koulutus ei riitä hahmottamaan kuution kokoa, ja että muuttoon liittyvien yksityiskohtien hallinta alkaa kiristää DI:n päätä niin, että neliötkin muuttuvat soikeiksi.