106353.jpg 

Loma oli ihana ja rentouttava, mutta nyt on aika palata arkeen. Vielä yksi pieni muistutus lomasta juuri kaadetun drinksun muodossa. Jotta totuus ei unohtuisi.

Käytännön matkavinkkejä Maltalle matkustaville vammaisille (ja miksei muillekin)

Matkakohteemme oli St. Juliansin kaupunki Maltan pohjoisrannikolla. Alue on hyvin mäkinen, joten mikään ihannekohde se ei pyörätuolilaiselle tai muuten huonosti liikkuvalle ole. Toisaalta välimatkat ovat lyhyitä, ja portailla voi oikoa useammassakin kohtaa, joten hiukan kävelevä pärjää kohtalaisesti. Mekin pärjäsimme, koska mieheni on tottunut työntäjä ja yhteistyömme pelaa hyvin. Eivät ne mäet mitään ylivoimaisia olleet, vaikka jyrkkiä kyllä.

Asuimme Intercontinentalissa, ja siitä ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Pyörätuoli oli huomioitu hyvin, vaikkakaan matkanjärjestäjämme ei ollut meille invahuonetta varannut. Tavallisessakin huoneessa pääsi kuitenkin vessaan ihan hyvin, ja koska minä kävelen vähän, ei suihkussa käyminenkään ollut ongelma. Hotellin alue on esteetön lukuunottamatta 7. kerroksen kattopuutarhaa (jossa ei muutenkaan koskaan ollut ketään, huoneestamme oli sinne näkymä) ja kuntosalia. Voi olla, että salille olisi päässyt kiertotietä, mutta sen jätimme tutkimatta. Ravintoloihin ja uima-altaalle sen sijaan pääsi hyvin.

Julkinen liikenne ei pääosin ole pyörätuolille soveltuvaa. Uudet bussit ovat matalalattiaisia, mutta niiden kulkemista ei aikataulujen puuttuessa voi ennakoida. Odottamalla kuitenkin sellainen jossain vaiheessa tulee. Taksit toimivat kuten täälläkin (vaikka opas kielsi niiden käytön epäluotettavina, mutta meillä ei ollut ongelmia), ja suunnilleen samoilla hinnoillakin. Muutenkaan Malta ei ole mikään edullinen lomakohde.

Sliema on hiukan St. Juliansia tasaisempi, ja mm. rantabulevardi on täysin esteetön. Sliemassa sijaitsevat merkittävimmät ostospaikat ja muutama hotelli, mutta uimamahdollisuudet ovat siellä hiukan St. Juliansia huonommat. Toisaalta Malta ei muutenkaan ole mikään rantalomakohde, vaan enimmäkseen aurinkoa ja uimista saa hotellien allasalueilla. Rannat ovat kallioisia muutamaa hiekkapätkää lukuunottamatta, ja merivesi on melko likaista.

Esteetön matkakode Malta ei ole, vaikka yritystä esteettömään suuntaan on, ja paljon on jo tehtykin. Muutos on kuitenkin hidasta, niinkuin kaikissa vanhan rakennuskannan maissa, ja esteitä on edelleen pilvin pimein. Uusissa rakennuksissa löytyy hissit ja invavessat, mutta vanhoissa luonnollisestikaan ei. Baareihin ei pääse sisään, mutta kaikissa baareissa ja ruokaravintoloissa on terassit, joten ongelmia ruuan ja juoman saamisessa ei ole. Vessat sen sijaan ovat aina portaiden päässä, paitsi aivan uusissa rakennuksissa, joten kulkureittejä joutuu hiukan suunnittelemaan yleisten invavessojen mukaan - niitä siis kuitenkin löytyy.

Kokonaisuutena Malta oli mukava lomakohde ja ihan siedettävä myös pyörätuolinkäyttäjälle. Toki hotelli kannattaa valita hyvin ja valmistautua kohtaamaan liikuntaesteitä matkalla, mutta positiivella asenteella ja iloisella lomamielellä ilman turhia suorituspaineita loma onnistuu saarella oikein hyvin myös pyörätuolista käsin.