Työpaikkani täällä on varsin epämuodollinen ja kollegat tuntuvat olevan varsin paljon tekemisissä keskenään. Eilen oli yhden kollegan syntymäpäivä, ja hän kutsui tutkijakollegoitaan kotiinsa syömään ja juomaan. Oli mielenkiintoista päästä jonkun kotiin, ja tavata työkavereita myös vapaa-ajalla.

Juuri ulkomaille muuttaneena meillä ei ole paljon varaa valita ystäviämme. Olemme tekemisissä niiden kanssa, ketä ympärillämme on, ja yritämme ystävystyä. Toistaiseksi kontaktit työpaikan ulkopuolella ovat rajoittuneet vuokraemäntään koiriensa kanssa.

Bileistä ei sinällään ole sen enempää sanottavaa, mutta yksi asia sieltä jäi erityisesti mieleeni. Kun kysyin, onko tällainen yleistä, kollegoiden kutsuminen kotiin, yksi työkavereistani vastasi: "Me teemme niin paljon töitä, ettei meillä ole aikaa luoda muita sosiaalisia verkostoja, joten jos haluaa pitää bileet, ainoa vaihtoehto on kutsua työkaverit."

En ainakaan vielä osaa arvostaa tällaista pelkän työnteon kulttuuria, vaan haluan, että elämässäni on muutakin - ja enimmäkseen sitä muuta - sisältöä kuin pelkästään työ ja työkaverit.