Kylpyamme

Paikalliseen kylpyhuoneeseen kuuluu oletusarvoisesti kylpyamme. Se on yhtä oleellinen kuin sauna suomalaiselle, tai ainakin melkein. Meilläkin on kylpyamme, ja erikseen "invakylppäri", jossa on pelkkä suihku ja tilaa pyöriä jakkaran kanssa.

Meillä ei Suomessa asuessamme ollut kylpyammetta, joten tämä luksus on minulle ihan uutta. Miten ihanaa onkaan pitkän lenkin jälkeen jalat polvia myöten jäässä solahtaa lämpimään veteen omassa kylpyhuoneessa. Erityishemmottelua varten olen ostanut erilaisia kylpyvaahtoja ja -öljyjä, joilla vedestä saa ihoa pehmentävän, vartaloa hellivän, rentouttavan tai muuten vaan vaahtoavan. Muutama kynttilä lavuaarin reunalla viimeistelee tunnelman.

Useimmiten kuitenkin pidän reilusti valot päällä ja luen romaania. Projektini lukea saksaksi on edistynyt huimasti kylpyammeessa vietettyjen iltojen ansiosta, ja kielitaitoni siinä samassa.

Tähän monipuolisuuteen ei sauna koskaan omassa kokemusmaailmassani ole päässyt, vaikka ei käykään kieltäminen sen erityistä merkitystä suomalaiskansalliselle luonteelle.