Kävin tuossa työmatkalla Brysselissä, ja jälleen kerran törmäsin siihen, miten helppoa täällä Keski-Euroopassa on elää ja olla koiran kanssa. Hotellia varatessa pitää muistaa kysyä, hyväksytäänkö lemmikit, mutta soveltuvan hotellin löytäminen ei ainakaan tähän saakka ole ollut mikään ongelma. Usein koirasta peritään erillinen maksu, mutta ainakin meiltä se on usein jätetty perimättä, vaikka se hinnastossa onkin. Kaduilla näkyy paljon koiria, ihmiset ottavat koiransa mukaan lähes joka paikkaan. Tästä seuraa se, että ne on yleensä myös koulutettu niin, että niiden kanssa voi ihmisten ilmoilla liikkua, mikä tietenkin edesauttaa myös niiden kulkuvapauksia. Täällä ei myöskään olla ylihysteerisiä hygieniasta ja allergoista, vaan asioita osataan katsoa vähän laajemman putken läpi.

Brysselin reissulla otimme koiran mukaan ravintolaan, ettei sen tarvitse jäädä yksin hotellihuoneeseen. Tuollaiselle avustajakoiraksi koulutettavalle tämä ympäristö on aivan loistava, kun näitä Suomessa mahdottomia harjoitustilanteita on helppo tehdä. Olin vähän epäilevä koiran kanssa ravintolaan menosta, se kun tuntuu itsestä vieläkin vähän oudolta, mutta tarjoilijan mielestä asiassa ei ollut mitään outoa. Koira käyttäytyi kauniisti, ja tarjoilija kysyi siltä (kyllä, koiralta, ja ranskaksi) haluaako se vettä. Minä sitten tulkkasin vähän välissä ja koira sai oman vesikupin. Ja keksin, kun en ehtinyt kieltää.

Rajojen ylittäminen ei koiran kanssa ole sen kummempaa kuin muutenkaan, senkun ajellaan vaan. EU:n sisärajoilla ei ongelmia ole, eikä Sveitsiin mennessäkään tarvinnut kuin vähän hidastaa. Taisivat tarkistaa, että on moottoritiemaksu maksettu. Koiralla pitää määräysten mukaan olla tunnistesiru kaulassa, rabies-rokotus kunnossa ja lemmikkipassi mukana. Joihinkin maihin on erityisvaatimuksia, esimerkiksi täältä Suomeen päin tullessa pitää käydä eläinlääkärillä ottamassa lääkitys ekinokokkoosia vastaan. Se on yksinkertainen juttu, pari tablettia kurkusta alas ja leima paperiin, mutta pitää toki huomioida ennen matkustusta.

Huoltoasemilla koirille on usein yleinen vesikuppi tarjolla, ja ravintoloissa ja kahviloissa usein kysytään, josko koiralle saisi myös olla vettä. Siitä ei ainakaan minulta ole koskaan peritty mitään maksuakaan. Lähes kaikkiin kauppoihin koiran saa ottaa mukaansa, samoin apteekkeihin ja useimpiin virastoihin.

Ihan kaikkialle ei täälläkään koiran kanssa pääse. Kaikki ruokakaupat ja suuri osa leipomoista on koirattomia, samoin osa ravintoloista ja kahviloista. Koirakammoisille ja allergikoille jää varaa valita ne paikat, joissa koiria ei ole, ja meille koirien kanssa liikkuville sitten omat paikkamme.