607913.jpgKomennusvuosi on edennyt siihen vaiheeseen, jossa aletaan pohtimaan paluumuuttoa ja lähettelemään tarjouspyyntöjä muuttofirmoille. Kyselin töissä kokemuksia muuttofirmoista, ja sain taas pienen tutkimusmatkan saksalaisen sielunelämään.

Eräs kollegani totesi, että muuttofirmat ovat palveluita, jotka on kehitetty paremmille ihmisille. Ne ovat hyvin kalliita, joten niitä käyttävät vain ihmiset, joilla on paljon rahaa. Tämän kommentin saatteeksi sain useita merkitseviä katseita, erityisesti sanojen kalliita ja paljon rahaa kohdalla.

Toisaalta, samaisen kollegan mukaan, tämä "paremmille ihmisille" suuntautuneisuus tarkoittaa myös hyvää laatua, koska hyvätuloiset osaavat vaatia oikeuksiaan ja palkata tarvittaessa asianajajan. Asianajajakysymykseen törmättiin myös silloin, kun kyselin, miten tavanomainen ihminen siivoaa asuntonsa lähtiessään. Sain ohjeita lukea vuokrasopimuksen tarkkaan ja tuoda sen vielä töihin kollegan tarkastettavaksi, etten vaan tule tehneeksi yhtään enempää kuin on pakko. Ja tarvittaessa hän auttaa kirjeenvaihdossa vuokranantajan ja oikeuslaitoksen kanssa.

Saksassa on tapana muuttaessa maalata koko asunto seuraavaa asukasta varten. Perinteisesti vuokrasopimuksissa on ollut ehtoja, että muuttaessa seinät pitää maalata valkoiseksi, ja kuluneet lattiat vaihtaa jne. Oikeus on kuitenkin todennut näitä ehtoja pätemättömäksi niiden epäreiluuden vuoksi (ei ole reilua vaatia maalaamaan seiniä jos on asunut asunnossa vain pari kuukautta), joten nyt, jotta kukaan ei joutuisi kärsimään, vuokralaisten ei enää tarvitse maalata seiniä. Mutta tätäkin voidaan kiertää monin tavoin vuokrasopimusten sanakiemuroilla ja lauserakenteilla. Kun suoraan on niin vaikea sanoa, niin kierrellään sitten.

Koska ne muuttofirman palvelut ovat niin kalliita, kollega opasti monia eri tapoja tee-se-itse-muuttoon. Voitte itse hakea pahvilaatikot kaupoista, tai jos haluatte heti paljon, käydä ostamassa Obista (paikallinen rautakauppaketju). Kontin voi tilata kotiovelle ja pakata itse. Voi vuokrata auton, johon pakkaa tavaransa ja ajaa määränpäähän. Tätä vaihtoehtoa kollega on aina käyttänyt, ja se on kuulemma ehdottomasti paras. Tosin sitä varten pitää värvätä ystävät ja sukulaiset kantotalkoisiin, mutta se on vain normaalia. Sitäpaitsi rahaa säästyy hirveitä summia, kun ne muuttofirman palvelut ovat niin kovin kalliita.

Kysymykseeni "onko sinulla kokemuksia muuttofirmojen luotettavuudesta ja laadusta" sain siis luennon niiden hintatasosta, palvelun kalleudesta ja lukuisia eri tapoja sekä kiertää muuton aiheuttamia velvollisuuksia että toteuttaa muutto kaikkine vaiheineen itse. Varsinaiseen ongelmaani en ole vielä saanut vastausta, niin että jos jollain lukijalla on kokemuksia muuttofirmoista, erityisesti saksalaista tai suomalaisista, niin kommenttilaatikkoon voi jättää vinkkejä. Vaikka se onkin kallista.