Kun edellisen kerran postasin Saksan asuntoasioista, olin erittäin positiivisella mielellä. Meillä oli sekä väliaikaisasunto syyskuun ajaksi, että "vakituinen" asunto loppuvuoden ajaksi. Kummatkin kohtuuhintaisia, liikuntaesteettömiä ja sijainniltakin hyviä. Kaikki kunnossa siis.

Kunnes... Vajaa pari viikkoa sitten tuli sähköposti, jossa sanottiin, että "vakituisessa" asunnossamme onkin tulorajat, ja meiltä edellytetään selvitys tuloistamme ennen kuin voidaan varmistaa, että saamme asua siinä. Huomautettakoon, että olemme tähän mennessä jo kirjoittaneet vuokrasopimuksen ja sopineet takuuvuokran maksamisesta!

Muutama päivä myöhemmin posti toi virallisen näköisen lomakkeen, jolla piti ilmoittaa hakijoiden (minkä hakijoiden? meillähän on jo asunto emmekä me mitään muuta ole nyt hakemassa!) henkilötiedot, palkkatiedot, vihkitodistus (!) ja lääkärintodistus vammaisuudesta. Ja koko homma ukaasilla "toimittakaa tähän osoitteen niin pian kuin mahdollista".

Missään ei kerrottu, mitkä nämä mahdolliset tulorajat ovat, ja mitä tapahtuu, jos tulomme ylittävät rajan, eikä päätöksen tekemiseen kuluvaa aikaa. Lähettäkää vaan lomakkeet, me hoidamme loput.

Olin raivoissani. Asunto on luvattu meille maaliskuussa, mutta silloin kukaan ei sanonut halaistua sanaa tulorajoista. Edelleenkään en tiedä tulorajojen suuruutta, eli en voi mitenkään arvioida onko meillä mahdollisuus saada asuntoa vai ei. Löysin netistä jonkun tulorajataulukon, mutta en ole varma, sovelletaanko tähän tapaukseen juuri sitä vai jotain muuta taulukkoa. Jos se on oikea, tulomme menevät rajojen yli.

Haalin kokoon ison läjän todistuksia ja yritin saada niitä englannin tai saksan kielellä. Lääkärintodistusta en saanut kuin suomeksi, toivon että oma käännökseni siitä riittää. Onneksi vamman haitta-aste ilmaistaan prosentteina, ja numerot ovat samat sekä suomeksi että saksaksi.

Nyt odotamme päätöstä, ja toivomme, että saamme muuttaa asuntoon.

Jos emme saa, edessä on uusi asunnonetsintä. Etsintä, joka olisi voitu tehdä jo maalis-huhtikuussa, jolloin olisi voinut löytyä asunto, jossa saamme asua koko vuoden. Nyt pompimme asunnosta toiseen, ja toisesta emme edes vielä tiedä, onko se meille tarjolla. Kaikki tämä oltaisiin voitu välttää hieman pidemmällä etsinnällä, mutta koska tämä löytynyt asunto oli esteettömyyden kannalta niin hyvä, päätimme ottaa sen ja asua kuukauden muualla. Jos emme pääsekään sinne, koko homma on ollut ihan turhaa.

Eikö allekirjoitettu vuokrasopimus muka sido vuokranantajaa mihinkään? Sopimuksessa ei ole mainintaa tulorajoista, mutta nyt sellaiset jostain sitten kaivetaankin esiin. Vamman todistamisvaatimus minulla oli etukäteen tiedossa, ja se on ihan ok, kun ottaa huomioon, että talo on rakennettu vammaisten käyttöön. Se, että ulkomaalaisia otetaan valtion tukemiin asuntoihin, on minustakin omituista, mutta tästä tukikuviosta en tiennyt yhtään mitään vuokrasopimusta allekirjoittaessani.

Pahoin pelkään, että oikeuteni ovat melko pienet tässä asiassa, joten toivon parasta. Siinä taitaa olla kaikki mitä tällä hetkellä pystyn tekemään.

Raivostuttaa, edelleen.